het abonnement

De standaardmodules binnen de DWO zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Leerlingen en docenten kunnen gratis een account aanmaken, waardoor het werk aan de modules bewaard blijft. Voor meer geavanceerde functies, zoals het kunnen inzien van het leerlingwerk door de docent, is een schoolabonnement voor de DWO beschikbaar. Dit abonnement biedt de volgende voordelen:

  • Docenten kunnen met hun docentaccount klassen maken en aan de leerlingen van die klassen specifieke modules beschikbaar stellen.
  • Via klassenoverzichten is voor docenten in één oogopslag zichtbaar wat leerlingen hebben gedaan.
  • Docenten kunnen individueel leerlingwerk in detail bekijken.
  • Docenten kunnen met de DWO-auteursomgeving de modules in de DWO naar eigen inzicht aanpassen of zelf eigen online lesmateriaal voor hun leerlingen ontwerpen.
  • Het is mogelijk om lesmateriaal uit te wisselen met andere scholen.
  • Een schoolabonnement biedt mogelijkheden voor digitaal toetsen.

Voor een relatief laag bedrag (vanaf €250,- per jaar*) hebben alle leerlingen en docenten van een school een eigen account met toegang tot bovengenoemde faciliteiten.


De DWO altijd en overal beschikbaar

De DWO is ontwikkeld met de gedachte dat goed digitaal onderwijs altijd en overal voor iedereen beschikbaar moet zijn, onafhankelijk van het besturingssysteem dat wordt gebruikt. Daarom is voor leerlingen een versie beschikbaar die geen installatie vereist en die in alle moderne browsers en op alle apparaten (computer, tablet, smartphone) werkt.

Oorspronkelijk is de DWO een Java-gebaseerde omgeving. Vanaf september 2015 bieden we een Java-vrije afspeelomgeving voor de modules, zodat leerlingen geen Java meer nodig hebben om de DWO te kunnen gebruiken. Voor de overige functionaliteiten van de DWO, zoals klassenbeheer, inzien van leerlingwerk door docenten en de auteursomgeving, is voorlopig nog wel een Java-versie nodig, te bereiken via www.dwo.nl/docent.


State of the art

De DWO wordt ontwikkeld door een team van wetenschappelijk programmeurs, onderwijsontwikkelaars, onderzoekers en docenten. Deze mix van specialisten maakt het mogelijk ontwikkelingen op het gebied van software, didactische inzichten en het wiskundecurriculum in Nederland op verantwoorde wijze te verwerken in de DWO.


De docent als auteur

Docenten met een schoolabonnement kunnen, naast de faciliteiten voor klassenbeheer en het inzien van leerlingwerk, ook gebruik maken van de DWO-auteursomgeving. Hiermee kunnen zij de DWO-modules die door het Freudenthal Instituut worden aangeboden naar eigen inzicht aanpassen of zelfs volledig nieuwe modules ontwerpen. Zo kan elke docent de DWO gebruiken met materiaal dat optimaal geschikt is voor de leerlingen in zijn/haar klassen.

Voor het aanpassen van het materiaal is geen programmeerkennis vereist. De auteursomgeving lijkt op een tekstverwerker en er is een uitgebreide handleiding beschikbaar (zie handleidingen). Voor kleinere aanpassingen, zoals het omzetten van een oefenactiviteit naar een zelftoets of toets en het knippen en plakken van pagina's binnen een module is ook een beknoptere handleiding beschikbaar.

De DWO-auteursomgeving is niet alleen geschikt voor docenten, maar ook voor ontwikkelaars van lesmethoden of ander wiskundig lesmateriaal. Bent u geïnteresseerd, maar niet direct verbonden aan een school, neem dan contact op voor de mogelijkheden.

DWO

©2004-2018 W.v.Ravenstein