2. Studentactiviteiten

De bedoeling van een leerobject is uiteraard om activiteiten bij de student uit te lokken. Dit kan een orientatie op een onderwerp zijn, een zoektocht naar achtergrondinformatie of aanvullende informatie. Het aanzetten tot de ontwikkeling van een eigen mening, reflecteren op eigen ervaringen, oproepen van relevante voorkennis, inventariseren van het huidige compenteiniveau, het samenstellen van lesmateriaal of het creëren van iets moois... Je zegt het maar!


Voorbeeld

q5772img1.gif

Dit is wel een voorbeeld van een leerobject. Maar wat moet een student er mee? Nadenken... Ok, dat is prima! Maar ja wat is dat? Is de melding 'ik heb er over nagedacht' voldoende? Als je wilt dat een student er iets mee kan is het wel verstandig om wat aanvullende vragen of opdrachten te verzinnen. Bijvoorbeeld 'Wie is David Thornburg?' of 'Wat zou de auteur met deze uitspraak bedoeld hebben?' of 'Wat vind je van deze uitspraak?' of ... Verzin het maar!:-)


Vragen en opdrachten

Inhoudelijk kan je alle kanten op. Hieronder geef ik in geheel willekeurige volgorde een aantal soorten 'vragen en opdrachten' uit lopende leerroutes:

Alles wat studenten doen naar aanleiding van de 'vragen en opdrachten' zal op de een of andere manier moeten worden opgeslagen. Dat kan natuurlijk in een word-document, een presentatie, een filmpje, een discussie of wat dan ook...


Verslaglegging, registratie en achtervolgsysteem...:-)

Voor het vastleggen van studentactiviteiten kan je denken aan:

Alles bij elkaar heb je een plek nodig waar studenten de producten van hun activiteiten kunnen opslaan zodat de docent ze kan bekijken. Dit kan je in eigen beheer doen, maar er zijn natuurlijk ook mogelijkheden omdat elders te doen. Daarnaast moet je dan nadenken of je deze producten wilt laten delen zodat alle deelnemers aan de cursus ze (makkelijk) kunnen zien of niet.

Als studenten hun werk kunnen exposeren is het handig als de docent de producten kan bekijken, beoordelen en van feedback voorzien.